Igiena orala este esentiala pentru mentinerea sanatatii intregului organism.Existenta unor dinti sanatosi nu se datoreaza numai alimentatiei echilibrate, ci, mai ales, unei igiene corect efectuate si in mod regulat. Aceasta consta, in primul rand, in spalarea dintilor in mod eficient.

Sfaturi

Curatarea danturii se face inca din faza aparitiei primilor dinti de lapte. Imediat dupa aparitia primilor dintisori ai bebelusului, se poate trece la curatarea lor cu ajutorul unor periute speciale prevazuta la un capat cu mici dintisori de cauciuc (nu se foloseste pasta de dinti). Daca nu se dispune de o astfel de periuta se poate curata suprafata dintilor cu un prosop foarte curat si umezit (tot fara pasta de dinti). Miscarile trebuie sa fie usoare, ca sa nu raneasca gingia.La un an si jumatate-doi, se incepe spalatul propriu-zis pe dinti. Periuta trebuie sa aiba cap mic (max. 2,5 cm) si nu mai mult de trei randuri de peri. Acestia trebuie sa fie din material sintetic, rotunjiti la capat si nu prea duri.

Pentru a evita parazitarea periutei cu bacterii, se recomanda schimbarea ei la sase saptamani. Ideal ar fi sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa, iar daca nu, cel putin de doua ori pe zi (o data dimineata, dupa micul dejun, si o data seara, inainte de culcare).

Cum sa alegem pasta de dinti. Pentru intarirea smaltului dentar, este important sa folosim o pasta de dinti cu fluor. Pasta de dinti pentru adulti ar trebui sa aiba in compozitie intre 1000 si 1400 ppm fluor, iar cele pentru copii, intre 500 si 750 ppm fluor.

Asadar, e bine ca adultii si copiii sa foloseasca paste de dinti separate.

Apa de gura este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si un miros foarte placut. De fiecare data cand te speli pe dinti, clateste 20-30 de secunde cu apa de gura.

Ata dentara cerata nu are efect antibacterian, dar e eficienta prin faptul ca ajuta la eliminarea resturilor care nu au iesit la periaj si are un efect de gresare asupra suprafetelor de contact dintre dinti, elimind frictiunea si distrugerea smaltului in acele suprafete sau puncte. Firul interdentar se foloseste intotdeauna inainte de spalatul pe dinti, nu dupa.

Foarte importanta pentru mentinerea sanatatii danturii este vizita periodica la stomatolog. Aceste controale au rolul de a preveni sau depista afectiuni ale dintilor, cu mult inainte sa le remarci sau sa inceapa sa te doara. De asemenea, medicul stomatolog poate sa efectueze, la cerere, interventii profilactice pe care, evident, nu le poti face acasa (de exemplu: detartraj si curatarea dintilor cu ultrasunete si jet de apa cu bicarbonat, sigilarea molarilor la copii si tineri, pentru a preveni aparitia cariilor).